© 2001-09-17 Jørgen Thomsen, jth@jth.net

ZyXEL Prestige 642/643 routere

ZyXEL har bragt et par prisbillige (ca. kr. 3000) routere på markedet, som bl.a er rettet mod Pro@ccess ADSL markedet. Jeg har haft 3 forskellige af disse routere (642R, 642R-11, 643) til test og her er en kort kommentar specielt med henblik på Pro@ccess ADSL. Specifikationerne kan findes her Prestige 642 og her Prestige 643. Det specielle ved disse routere er, at de kobles direkte til skillefiltret uden om Siemens modemet.

ZyXEL har en glimrende support via Internet, hvor drivere og dokumentation kan findes online.

Hardwaren

Størrelsen af routerne svarer stort set til Speedstream 5711 routeren, blot med et lidt mere firkantet design. Der medfølger de nødvendige kabler. 642 har en enkelt RJ-45 10/100 Mbps LAN port, mens 643 har en indbygget switch (ikke hub) med 4 RJ-45 10/100 Mbps porte. Der er lamper for tændt/slukket, system, ADSL og hver af LAN portene. Når ADSL lampen lyser, er der etableret forbindelse med DSLAMmen på centralen på ATM niveau, ikke TCP/IP-niveau.

Softwaren

Der anvendes ZyXELs eget operativsystem ZyNOS, hvortil man kan downloade gratis opdateringer efterhånden som de bliver udgivet. Prestige 642 har et Windows-baseret konfigurationsprogram, mens Prestige 643 er browserbaseret. Til forskel fra den browserbaserede konfiguration i Efficient Speedstream 5711, så virker konfigurationen af 643 med browser noget simplere og bedre. Man kan konfigurere alle de grundlæggende ting vha. nogle få skærmbilleder.

Hvis ikke browserkonfigurationen er tilstrækkelig, kan man med det medfølgende serielle konsolkabel konfigurere nogle flere ting. Der er indbygget en tekstmenubaseret konfigurationsmulighed i selve routeren.

hovedmenu

Hvis denne mulighed også er for snærende, så kan man komme ud i et kommandolinjeinterface, som det kendes fra Speedstream 5711 og Cisco routere. Herfra er samtlige muligheder i routeren tilgængelige.

Der er 12 filtersæt med hver op til 6 filtre, som testes efter hinanden. Det giver mulighed for en mere avanceret bortfiltrering af uønskede pakker.
Internet-adgang fra LAN med flere PC'er vha. NAT supporteres også inkl. Netmeeting og ICQ support. Vær dog opmærksom på, om behovet for NAT kan dækkes af routeren, da der kun er 8 NAT indgange. Med muligheden for filtrering af pakker kan en firewall sættes op i routeren. Til den mere professionelle bruger er der support for SNMP MIB og policy based routing. Routerne understøtter også PPPoE, som rygterne siger vil blive understøttet af TDC i efteråret 2001.

Konklusion

ZyXEL Prestige 642/643 ser ud til at være af god kvalitet med god support.
På plus-siden er en relativ lav pris, gode konfigurationsmuligheder, den indbyggede switch (643) samt et godt statusbillede i routeren (se nederst på siden).
På minus-siden er, at der kun er 8 NAT indgange, som efter min mening ofte er for lidt. 12 filtersæt er også i den lave ende til en god firewall, men kompenseres lidt af, at der i hvert sæt kan sættes op til 6 filtre.

Det absolut største minus er, at man skal have TDC til at konfigurere DSLAMmen på centralen til at glemme alt om Siemens modemet. Dette er muligt, men desværre ikke noget TDC umiddelbart understøtter (primo juli 2001). Under testen lykkedes det aldrig at få datatrafik igennem linjen. Routerne forbandt sig på ATM niveau, idet ADSL lampen blev tændt. Statusbillledet viste korrekt linjehastighed, og det var muligt at aflæse linjeparametre som fx. dæmpning. TCP/IP-forbindelsen blev dog ikke etableret. Det var formentlig fordi DSLAMmen på centralen aldrig fik et OK fra Siemens modemet, efter at linjen blev koblet over på Prestige routeren. Derfor var det ikke muligt at bedømme performance og kvaliteten af NetMeeting og ICQ supporten.

Det forlyder fra ZyXEL, Danmark, at routerne visse steder skulle fungere umiddelbart, men man bør p.t. (juli 2001) kun investere i disse routere til brug for Pro@ccess ADSL, hvis man i baglommen har en ubetinget returret eller en aftale med TDC om konfiguration af DSLAM.

Pro@ccess ADSL konfiguration

Nedenfor vises en opsætning til Pro@ccess ADSL

ATM setup

DHCP setup

Nedenfor er NAT mulighederne, som hos ZyXEL kaldes SUA.Husk at SUA ikke må slås fra, medmindre der bruges globale IP-adresser på arbejdsstationerne. Hvis du vælger at slå SUA fra, skal du huske at ændre IP-adressen i menu 3.2 til den globale IP-adresse du har fået fra TDC. Der skal ikke laves portforwarding i menu 15, når SUA er deaktiveret.

NAT setup

Statusbillede (viser ikke-opkoblet router)

statusbillede

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dette er en FRAME-fri zone!